A dugulások okai

Vegyszerek

A konyhában főleg a rosszabb minőségű vegyszerek (pl. gyengébb minőségű zsíroldók) okozhatnak dugulást. Ezekből nem csak többet kell használni, hanem különösen sok adalékanyagot is tartalmaznak, így egy idő után megtapadhatnak a lefolyó falán. A beszűkült csőben a szilárd anyagdarabok rendszerint féléven-éven belül duguláshoz vezetnek.

A konyhai szempontjából a különböző lefolyótisztítók is kockázatosak lehetnek. Különösen a por alakú granulátumokkal kell vigyáznunk, amelyek túlzott használat esetén a vécékagylóban összetömörödve dugulást okozhatnak.

A fürdőszobai mosdó dugulásához vezethet ha a takarításhoz használt vegyszerek a mosdó lefolyójába kerülnek, különösen a sűrűbb kemikáliák szoktak duguláshoz vezetni.

A vécében elsősorban a gél-állagú vécétisztító, vízkőoldó megfelelő használatával előzhető meg a dugulás: nem közvetlenül a toalett vizébe, hanem a vécécsészébe öntve. Miután a vegyszerek kifejtették tisztító hatásukat, leöblíthetőek a csatornába.

vegyszerek

Kozmetikumok

Mivel kozmetikumokat általában a fürdőszobában szokás használni, ezért elsősorban itt okozhatnak a vegyszerekhez hasonló problémákat a különböző tusfürdők, samponok, balzsamok, valamint folyékony szappanok.

kozmetikumok

Szilárd anyagok

A konyhában a porózus anyagok, mint például a kávézacc, valamint a különböző zsiradékok, ételmaradékok válthatnak ki dugulást. A zsíros ételek forró víz és zsíroldó hiányában megtapadhatnak a lefolyó falán.

A fürdőszobában a haj, a köröm, valamint a tisztálkodás során használt eszközök (pl. borotva védőkupakja) vezethetnek duguláshoz, amennyiben a lefolyóba kerülnek. A haj és sampon kombinációja is komoly dugulást okozhat.

A vécében a dugulás tipikus oka a túl sok vécépapír lehet, különösen pedig a toalettbe dobott vécépapír guriga. A vékonyabb anyagból levő vécépapír szétázik a vízben és így kisebb darabokban át tud jutni a vécé U-alakú kanyarulatán, ami a keményebb papírból készült vécépapír-gurigára nem áll. Ha valaki véletlenül a vécé illatosítót húzza le a toaletten, szintén dugulást okozhat.

Házilag elvégezhető tevékenységek

Lefolyószifon

A leggyakoribb dugulások egyike a mosogató lefolyócsövében keletkezik. Meleg, de már nem forrásban lévő vízzel időről-időre feloldható a csövet beszűkítő zsíros szennyeződés.

A már kialakult dugulás elhárítását is első lépésben fizikálisan kell megpróbálni, és a mosogatót nem rögtön feltölteni vegyszerekkel.

Pumpálás

A mosogatóhoz való pumpa alkalmazása alatt a túlfolyó nyílását és minden más esetleges nyílást be kell zárni, például a túlfolyó nyílásához szorított textil- vagy szivacsdarabbal, csak így képes a pumpálás vákuumot létrehozni. A nyomásváltakozás elmozdítja a szennyeződést, és így darabokban már képes lefolyni a dugulást okozó anyag. A pumpálás előtt vizet kell tölteni a mosogatóba.

A szifon szétszedése

Ha a pumpálással nem sikerült elhárítani a dugulást, akkor a következő teendő a mosogató alatt található szifon szétszedése és alapos kimosása. A szifon összerakásánál ügyelni kell arra, hogy minden tömítés a helyére kerüljön, ellenkező esetben szivárogni fog.

Hagyományos házi szerek

Előbb három kanál szódabikarbónát (ennek híján sütőport vagy sót) kell a lefolyóba önteni, erre következik két deciliter 20%-os ecet. Legalább 10 percnyi pezsgés után a lefolyó meleg, de már nem forrásban lévő vízzel kiöblítendő. A pezsgés során keletkező gázok azok, amik a szennyeződést mintegy „szétrobbantják”.

Kézi csőgörény, spirál

A nem túl költséges csőgörények, illetve spirálok, legalább 5 méteres hosszban. Ezt bele kell tolni a csőbe, és ott tekerni kell. Nagy károkat okozhat, ha nem óvatosan, kis erővel alkalmazzák, és fennáll az a veszély, hogy a szennyeződést még inkább tömöríti, mélyebbre tolja. A tekerés befelé, az óramutató járásával megegyezően, kifelé ellentétesen történik. Ha sikerült kissé átjárhatóvá tenni, akkor a feltöltődés veszélye nélkül önthető bele a majdnem forró víz a szennyeződések feloldására.

Kézi csőgörény

Vegyszerek

Makacs szennyeződésnél egy lehetőség granulátumos duguláselhárító vegyszert a leírásnak megfelelő mennyiségben a lefolyóba rakni, vizet önteni rá a leírásban szereplő mennyiségben, majd várakozni. A duguláselhárító vegyszerek maró hatásúak, képesek az összes duguláshoz vezető szerves anyagdarabkát feloldani, de egy idő után a csövek fémjét is megtámadják.

A duguláselhárító vegyszerek alkalmazása után nagyon alapos öblítés szükséges, a testi érintkezést kerülni kell.

WC

A második leggyakoribb dugulás a wc eltömődése. Oka lehet a fentebb említett ételmaradékok megakadása a bűzzáró részben, de az is előfordul, hogy fertőtlenítők, illatosítók a műanyag tartójukkal együtt megakadnak. Ok lehet a nem elegendő öblítővíz alkalmazása, és a túlzott wc-papír használat is.

A wc duguláselhárításánál házilag csak a wc-pumpa segíthet a kagylót vízzel megtöltve, és a pumpát fel-le mozgatva. Erre a célra semmiképpen sem alkalmas a vécékefe, mert egyenes kialakítása miatt nem fog elérni a toalett U-alakú kanyarulatába.

Kád, zuhanyzó

A kád vagy zuhanyzótálca viszonylag ritkán szokott eldugulni. Elsőként a lefolyóba akadt hajszálakat kell eltávolítani. Pumpálás és a szódabikarbóna-ecet „duó” lehet eredményes, valamint majdnem forró vízzel és nagy nyomással való mosás a zuhanyrózsát közel tartva a lefolyóhoz. Szétszedése már nem a házilag megoldható feladatok közé tartozik, a duguláselhárító szakemberek csak a szükséges mértékben szedik szét a berendezéseket.

Mosdó

A mosdó eldugulásának legfőbb kiváltó okai a hajszálak és kozmetikumok.

Sok esetben megoldást jelent a szifon tisztítása, ennek sikertelensége esetén eredményt hozhat a pumpálás, a csőgörény és a granulátumos vegyszer körültekintő alkalmazása úgy, ahogy az a mosogatónál is szerepel.

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!