Vízvezeték szerelés Budapest

Manapság már természetes, hogy a vízvezetéknek köszönhetően, bármely csapot megnyitjuk otthonunkban, ivóvíz folyik belőle, amivel főzünk, mosunk, mosogatunk, tisztálkodunk, locsolunk, autót mosunk…A vízvezeték biztosítja a vizet a kényelmünket szolgáló háztartási gépeink számára is, mint például a mosógép, a mosogatógép, bojler vízmelegítő, kerti locsoló és sorolhatnánk.

Annyira természetes számunkra ez a fajta kényelem, hogy nem is figyelünk arra, hogy ha feleslegesen folyik-, vagy csöpög a csap. Sajnos jellemzően, pazaroljuk is a vizet vagy így vagy úgy. Pedig a Föld vízkészletének iható édesvize, csak kettő százalék! (Indiában például, hatszáz millióan szomjaznak.) Azt viszont sokan nem is tudják, hogy pontosan hogyan ér el az ivóvíz a lakásunkba, annak minden helyiségében a padlástértől a pincéig.

Otthonunkba csatlakozó vízvezeték

Érdemes tudnunk, hogy az ingatlanuk területére, hol csatlakozik be az iható vizet biztosító vízvezeték, mert ugyanott található az a belső főelzáró csap is, amit azonnal el kell tudnunk zárni, ha csőtörés történik a lakásunkban. Vízvezeték szerelés előtt el kell zárni.

Ez az a fontos mozdulat, ami megmenti ingatlanunkat, értékeinket, pénztárcánkat a tovább kiömlő vízmennyiségtől.

 

A Víziközmű-szolgáltatását, az ivóvíz bevezetését, a vízközmű törzshálózatból egy bekötővezetékkel lehet kiépíteni tulajdonosi kérésre. Ez általában, egy utcai elosztó vezetékről ágazik le hozzánk, az erre a célra kiépített vízóra aknában, földárokban (telekhatártól, kb. egy méterre). Ami számunkra itt fontos: a vízóra aknában van egy külső főelzáró, az a Vízközmű tulajdona, amihez semmiképp nem nyúlhatunk.  Ezt követi egy vízmérő óra, ami mutatja a vízfogyasztásunkat, majd a visszacsapó szelep, és azt követi a  BELSŐ FŐELZÁRÓ. (Ezután is van még egy ürítő szelep, ürítő csap.)

A vízóra és a belső főelzáró helyét feltétlenül tudnunk kell az elengedhetetlen téliesítés (amely minden évben a mi feladatunk), és az esetlegesen bekövetkező csőtörés miatt. A vízóra aknának megvannak a kötelező előírt szabályai, miszerint kell kialakítani. Erre most nem térünk ki.

 

Vízvezeték szerelés a vízórától, az épületig

A vízórától (vízmérőhelytől), min. 80 cm-es mélységben (ez a fagyhatár), a földben fektetve, található a  fogyasztói alapvezetékünk. Ez, egy kemény polietilén vízcső, amely homokágyon, emelkedve fut az épületünk felé.

Az épületen belüli vízvezetékek kiépítéséhez, az engedélyek mellett csőterv és alaprajz terv is szükséges. A részletes tervrajzokon túl felsorolásra kerülnek a felhasznált csövek, idomok, szerelvények, azok minősége, mérete, stb. A beépített vízvezeték haladhat a padlóban, falhoronyban, előtétfalban, szabadon, stb. Felhasználható csőanyaguk változatos lehetőségekkel szerelhető, építhető ki.

Vízvezeték anyaga épületen belül

A legrégebbi vízvezeték, a 16 km hosszú, Aqua Appia, amelyet i. e. 312-ben építettek. A föld alatt húzódó vízvezeték anyaga főként ólom volt.

Manapság hatalmas a választék a vízvezeték rendszer kiépítéséhez. Mindegyiknek vannak előnyös, vagy kevésbé előnyös tulajdonságai. Van drágább és olcsóbb, eszközigényesebb, vagy nagyobb szaktudást igénylő. Vízvezeték szerelő Budapest segíteni fog a vízvezeték szerelés minden témájában kérdezze.

 

Nézzük végig, milyen anyagok állnak rendelkezésünkre a vízvezeték hálózat kiépítésére, hiszen itt van még néhány lehetőség.

Kemény vörösrézcső, lágy rézcső

Hasonlóan tulajdonsággal rendelkeznek. Mindkettő alkalmas és használható padozatban is.  A jó minőségű rézcsövek garantáltan hosszú élettartamúak. További kiemelkedő tulajdonsága, hogy teljesen baktérium gátló. Az ivó vízrendszerek leghigiénikusabb, anyaga a rézcső (Szabvány MSZ EN 1057, RAL minőségjellel). Továbbá használhatók még gáz-, és fűtésszereléshez is. A kemény rézcső élettartama nagyon hosszú. Forgalmazott mérete: 5méter. A lágy rézcsövekben több az ötvöző anyag, mint az előzőben. Mivel műanyag burkolattal rendelkezik, amely szigetelő szerepet tölt be, ezért szívesen alkalmazzák a következő területen: padlófűtés kiépítésénél. Élettartama rövidebb, mint keményebb társának. Tekercsben kapható.

Alumínium-műanyag többrétegű cső

A különböző anyagok és azok eltérő tulajdonságainak összedolgozásával jött létre a kiváló minőségű, alakítható, és ellenálló csőfajta, az alumínium műanyag többrétegű cső.  A jellemzően 5 rétegben forgalmazott cső élettartama kb. 40 év. 

Horganyzott acélcső

Horganyzott acélcsöveket használtak évekig a vízvezeték szereléséhez. Manapság már csak akkor ajánlják ennek alkalmazását, ha nem ivóvíz ellátáshoz szerelik be. Előnyös tulajdonsága, a tűzállósága, hátránya a korrózió, aminek a következménye, a cső elvékonyodása, a fémdarabok bekerülése a vízbe.

Ólomcső

Régen ólomcsövet használtak a vízvezeték rendszer kiépítéséhez.  Ma már tudjuk, hogy az ólom mérgező. Jelenleg is nagyon sok régi építésű házban, lakásban ez a fajta csőrendszer van, ami hosszútávon nagyon egészségtelen. A rossz hírben talán az a jó, hogy mára ezekben a csövekben a vízkőlerakódás olyan mértékű, hogy az ólom kevésbé tud kioldódni. Több nagyobb városban és Budapest egyes részeiben is használták az ólomcsövek különböző méreteit: Pesten a vékonyfalú, dél-budai részen a közepesen vastafalú, a budai területen a vastagfalút alkalmazták. Ma már természetesen nem alkalmazzák.

Polietilén KPE cső

Ez egy műanyag cső, amelynek anyaga polietilén. Jellemzően csak hidegvízhez használható. Kedvező tulajdonsága, hogy nem korrodálódik, súlya könnyű, élettartama magas.

PVC

A PVC csöveket a szennyvízcsövek kiépítésénél használják. Könnyen megmunkálható, élettartama hosszú.

Fürdőszoba mosdó vagy konyhai mosogató esetén a vízszerelés vagy javítás a vízszerelő dolga. Persze hasznos tud lenni, ha ez a munka saját kezűleg el van végezve, viszont ahogyan a fűtésszerelés, a vízszerelés is megfelelő kompetenciát igényel. Egy csőtöréssel sok bosszúság jár, amit akár el is kerülhetünk, ha szakemberrel végeztetjük el az összes munkát, akár régi cső csere szükséges, akár egyéb alkatrészek cseréje kellene. Hívjon fel minket bizalommal, hiszen mind a kicsi, mind a nagy mértékű munkálatokban számíthat ránk!

A kerti csapok, csaptelepek bekötése vagy szerelése Budapesten szintén hatáskörünk. Szükség esetén hétvégén is el tudjuk végezni ezeket a feladatokat. Nem megy a kerti csap javítása házilag? Vizes blokk kiépítése miatt lenne szüksége szakember segítségére? Jön a hideg és téliesítene? A vízszerelő Budapest területén mindegyik kerület kapcsán elérhető (III, XIV), legyen bármilyen a "menü": hiba elhárítása vagy nagy, netán kis mértékű feladat, ami miatt szerelőt kell hívnia! A szerelési szolgáltatás során rövid idő alatt megoldódhat a probléma velünk. Teljes körű vízszerelési munkák, csésze, szifon vagy csapok cseréje, tartály, tartályok és csaptelep beépítése többek között, amit vállalni tudunk. Minden esetben minőségi megoldás lesz, amit ezek kapcsán nyújtani tudunk Pest megye területén.

Vizesedést észlel a falon? Ha már áll a víz a helységben, nem árt vigyázni, hiszen befolyhat az elektromos készülékek alá, ami nagy bajt okozhat a különböző háztartási cikkek állapotában is. Akár kisebb, akár nagyobb a baj, mindig gyorsan cselekedni kell! Önnek sem kell tovább várnia, mint amennyit feltétlenül muszáj, hiszen a gyorsszolgálat hívását követően pár perc alatt is ki tud érkezni a helyszínre, azonban ilyenkor is kedvező áron. A lefolyó dugulásának megszüntetése, elhárítása, avagy a duguláselhárítás munkákat szintén ránk bízhatja szombaton és vasárnap is akár, kedvező árak mellett!


Vízvezeték szerelés Budapest – melyik csövet használjuk?

Az egykoron koronát viselő horganyzott acél, mára már közismert okokból (pl. korrózióra, lerakódásokra hajlamos),lekerült a trónról. A vörösrézcső, kiemelkedő tulajdonságának köszönhetően, egyre nagyobb szerepet jelent a piacon, viszont szerelői szaktudást igényel. Szigetelés nélkül nem szerelhető mindenhová pl. falba, illetve eszközként gázforrasztót szükséges beszerezni hozzá.

Olyan esetekben, ahol vegyes anyagú technikát használnak, szigorú sorrendet kell betartani a szerelés folyamán (pl. réz után nem lehet horganyzott acélt szerelni), illetve nemcsak drága, de folyamatos áremelkedése várható.

A műanyagcsövek a vízvezeték kiépítésénél is esélyt kaptak. Remek tulajdonságai (nem korrodál, a vízkő nem tapad meg rajta, továbbá előállítása is jóval kevesebbe kerül ) indították el azokat fejlesztéseket, amelyek folyamán hő-, és nyomásállóság tulajdonságok kifejlesztésére tették a hangsúlyt.

Jelenleg, az épületgépészetben használt  (tehát az ivóvízellátásban is) műanyagvezetékek anyaga lehet: a polipropilén térhálósított polietilén,  a PVC, polibutén. A térhálósított PE a legelterjedtebb.

Előnyös tulajdonságaik, hogy hajlékonyak, rugalmasak, vízkő-, és korrózióállóak, nagyon hosszú az élettartamuk. Ellenállnak a vegyszereknek, súrlódásoknak, nincs benne nehézfémion, környezetbarát, stb.

Hátránya van? Igen, van hátránya is sok-sok jó tulajdonsága mellett, ugyanis

szerszámok tekintetében, nagyobb  anyagi befektetést igényel a szakemberek számára: minden csőtípushoz más szerszám szükséges. Ezenkívül hőtágulása, nagyobb mint fémes társainak.

Vízvezeték szerelés hívjon! Pest megye Budapest vízvezeték szerelő. 


Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!