Blog

Szennyvízcső lerakása

Szennyvízcső lerakása szakemberrel vagy házilag?

Mivel általában egy ilyen rendszerrel évekre, sőt évtizedekre tervezünk fontos, hogy jó legyen, mert ha nem sikerül a csatornázás, akkor fel kell túrni mindent újra és azt senki sem szeretné. Főleg rövid időn belül, ami sok újabb macera, újabb anyagi teher lenne.  Ilyenkor nem csak a csövekkel lesz dolgunk, hanem akár a padló felbontása is szóba kerül ebben az esetben. Vagyis két opció van: szakemberrel vagy házilag. Ha tehát nincs meg a kellő hozzáértés vagy bátorság, akkor a legjobb, ha egy szakemberre bízzuk a szennyvízcső lerakását! Az árak még így is kedvezőbben lehetnek, mintha elrontunk valamit.

Itt meg is említhetjük azt, hogy mi a véleménye a szakembereknek arról, hogy a szennyvízcsatorna lejtése nem lehet több mint 3-5 ezrelék között. Amikor 1 százalékos lejtést alkalmaznak, vagy az felett azt csak különleges esetekben teszik, hiszen a szabvány szerinti kiépítéssel fog csak zökkenőmentesen elfolyni a szennyvíz, tehát ez alatt, sőt a megadott szabványt érdemes tartani. Senki sem szeretne rendszeres dugulást az otthonában, ezért nem árt erre odafigyelni, nehogy pár nap múlva majd meglepődjünk.

Ha mégis saját kezűleg végeznénk a szennyvízcső lerakását, akkor pedig a következőkre kell nagyon odafigyelni:

 

Tervezés

 

Mekkora legyen a szennyvízcsatorna lejtése?

Ez az egyik legfontosabb szempont a csatornarendszer kiépítése során! Az elvezetés folyamata, avagy a saját megtisztulási folyamata úgy néz ki, hogy dolgozik a gravitáció, valamint annak hatására a víz kimossa a kommunális hulladékot a rendszerből. Három lehetőség van, ezek közül csak egy fog megfelelően működni:

 1. vízszintes a cső no

Így nem csak a szilárd anyagok, hanem a víz is megáll, tehát dugulást idéz elő. Sajnos jellemző volt és még mindig az a régi, rossz rendszerekre ez a fajta kiépítés.

 1. túl nagy a lejtése a csőnek no

Rosszul gondoljuk, ha az első pont ellentétét tartjuk jó megoldásnak, hogy minél nagyobb a lejtés, annál kisebb a veszélye a dugulásnak. Túl nagy lejtésnél a víz átzuhan a csöveken és a szilárd anyagok lerakódnak, így fokozatosan gyűlnek és idővel már tapasztalhatjuk is a dugulás jeleit. (kellemetlen szag, nem folyik le rendesen, aminek le kell). Tehát nem szabad ezt a megoldást sem választani a csatorna lejtése kapcsán.

 1. 0,003% - 0,005% közötti lejtés yes

A Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke szerint, ez az érték az, amely ideális választás annak érdekében, hogy a szennyvíz gondtalanul távozhasson a csöveken át. Ezzel a szöggel a kellemetlen szagok előfordulását is elkerülhetjük.

 

Dugulás okai:

A belső csatornákban, mikor túlságosan nagy a lejtési szög, olyankor a víz gyorsan elfolyik és nem viszi magával a többi „anyagot”. A víz nélkül vagy csak időnként nedvesedő hordalék gyors dugulással jár, amit nagyon nehéz megszüntetni, mert csak úgy férhetünk hozzá, ha kibontjuk.

A nem megfelelő lejtés mellett okozhat gondot továbbá idegen anyag, szennyeződés a csatornában (WC, mosogató, mosdó, zuhanyzó, stb.), a víz keménysége, illetve a zsírok, olajok és egyéb nehezen oldódó anyagok megtapadása.

 

A külső csatornákban a háztartási szennyeződések mellett a gallyak, levelek szintén problémát okoznak. A csatornába könnyen belekerül a kerti hulladék gereblyézés közben vagy esőzésekkor, amikor bemossa az eső a homokot és a földet. Ez több méteres szakaszon sokszor előfordulhat, azonban a megelőzés érdekében érdemes átereszeket vagy zsilipeket beépíteni a csatornarendszerbe, amik felfogják a nem oda való szennyeződéseket.

 

Kivitelezés

Mire kell figyelni a szennyvízcső lerakása során?

A csatorna lejtését már kitárgyaltuk, de van még néhány szempont, amit érdemes betartani annak érdekében, hogy a későbbiekben ne kelljen folyamatos dugulással szembenézni, illetve azért, hogy egy jól funkcionáló rendszert tudhassunk a magunkénak.

A talaj megfelelő tömörítése:

Az új csatornahálózatok kiépítésénél a homokágy készítés elmaradhatatlan lépés a csövek védelme érdekében. Ennek a szintezésben van szerepe. Ha nehezen hozható össze, akkor felhasználhatók hozzá például kövek, téglák, viszont nagyon fontos, hogy a csövet puha felületre fektessük, ezért a homok mindenképp kell! Ha ezzel megvagyunk, még ne temessük be az árkot, hiszen ki kell próbálni, hogy teljesen megfelelően működik-e a rendszer.

Nyomás és folyás próbák:

Tehát a betemetés előtt le kell tesztelni, hogy mindenhol megfelelően szigetel-e a cső, hogy elfolyik-e a víz rendesen. Ehhez használhatunk slagot is, amivel beleengedjük a vizet a csőbe. Ez után ha nem ázik sehol a föld, akkor rendben vagyunk, ezek szerint az illesztésekkel sincs probléma.

Az esés teszteléséhez érdemes olyan anyagot használni, mint például a WC papír vagy zsebkendő. A vízáramnak ezeket el kell sodornia magával, akkor mondhatjuk, hogy jól dolgoztunk. Érdemes azt is megfigyelni ilyenkor, hogy azonos sebességgel megy-e el az anyag és hogy nem áll-e meg a víz a sarkokban vagy másutt.

Amire még figyelni kell továbbá:

 • fagyhatár betartása
 • csőtest anyaga (KG-PVC, minimum 110 mm átmérő)
 • pontosan méretezett csatorna átmérő
 • fák nyomvonalának elkerülése
 • fordító aknák, tisztító idomok alkalmazása
 • lágy ívek alkalmazása

 

Összegezve tehát ezeket a lépéseket kell szem előtt tartani:

 1. gondos tervezés (hány méter anyag kell, a ház melyik részén építünk, stb.)
 2. árokásás
 3. homokpárna készítés
 4. csőszigetelés
 5. belépés a tartályba

 

Ha minden részletre eléggé odafigyelünk, akkor problémamentesen kell, hogy működjön a rendszerünk. Új bekötés esetén mindenképp be kell vonni a helyi vízművet vagy azok szakvállalkozóit, legalábbis lehet, hogy vannak ilyen kikötések. Ezek részleteiről érdemes előre tájékozódni Budapest vagy más településre vonatkozóan. Amennyiben nem követelmény, nem feltétel a kiépítésben ez, akkor hajrá!

VISSZA
+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!