Blog

Makacs dugulás a lefolyóban

Makacs dugulás a lefolyóban? Mit lehet tenni?

 

Mit csináljak akkor, ha eldugult a lefolyó?

Első körben vizsgáljuk meg, hogy milyen fajta dugulással állunk szemben. A leggyakrabban előforduló változatok a mosogató, mosdókagyló és kézmosó, valamint a fürdőkád és zuhanyzó, illetve a WC esetében megjelenő dugulások.

Ha a lefolyóvezetékek eldugulnak, annak legfőbb okai között szerepelnek a mindennapos használat, nagyobb, intenzív igénybevétel, illetőleg a szakszerűtlen kivitelezés.

A napi szintű használattal együtt vannak bizonyos dolgok, amikkel sajnos csak elősegítjük a dugulások kialakulását:

 • karbantartás hiánya (szifonok, összefolyók terén)
 • szűrő hiánya a zuhanyzó lefolyón
 • idegen tárgyak bedobása a WC-be
 • zsír, olaj leengedése a lefolyóba
 • túlzott mosogatószer, sampon, hajbalzsam használata
 • alacsony vízhőmérséklet melletti mosogatás
 • spórolás a vízzel

Bátran állíthatjuk, hogyha ezekre a rossz szokásokra kellő figyelmet fordítunk, akkor a dugulást illetően sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat! Már ezzel sokat tehetünk azért, hogy minél ritkábban alakuljon ki dugulás és azért is, hogy ne kelljen duguláselhárító szakembert hívni. A dugulás okai terén még több hasznos információt gyűjtöttünk ki blog bejegyzéseinkben, melyekben azt is megtudhatja az érdeklődő, hogy ilyen esetekben hogyan érdemes a lefolyót tisztítani, karbantartani.

 

A mádik fő oka annak, hogy kialakulhat makacs dugulás a lefolyóban, az a csőrendszer, vízvezeték rendszer tervezésében és kivitelezésében keresendő. Sajnálatos, ha ebben a helyzetben találjuk magunkat, akkor számolnunk kell a gyakran visszatérő dugulásokkal. Ezekről többnyire nem mi, lakók tehetünk, hisz kevesen vannak közülünk, akik vízvezeték szerelők és eleve ők tervezik és építik ki a teljes rendszert.

De mi az, amit megtehetünk azért, hogy ne kelljen rendszeresen dugulással küzdenünk?

Az elővigyázatosságon túl a B terv egy a csatorna építéssel foglalkozó szakember, egy vízvezeték szerelő bevonása. Segítségével és persze a rendszerünk átalakításával elérhető, hogy ne legyen több makacs dugulás a lefolyókban.

Melyek a legfőbb kivitelezési problémák?

 • a nem megfelelő lejtés (túl sok vagy éppen kevés)
 • a szabványtól eltérő lefolyóméretek (túlságosan vastag vagy éppen keskeny)
 • túlzottan sok derékszög a rendszerben
 • törött, sérült elemek

 

Ezek a legfőbb tényezők, amelyek miatt a dugulás lehetősége ott lebeg a fejünk fölött. Ha ezeket korrigáljuk, ha semmi nem szól közbe, megszabadulhatunk a rendszeres lefolyó dugulástól.

 

Milyen házi praktikák vethetőek be dugulásnál?

WC dugulás:

Túlságosan sok WC papír került a csészébe? Netán a guriga is beleesett vagy a gyerekek dobtak be valamilyen idegen tárgyat? Az ételmaradékok miatt nem lehet lehúzni a vécét?

Ilyenkor mindenki egyből a vécépumpa után nyúl, ami jó ötlet, mivel pont erre lett kitalálva. De mi van akkor, amikor már kevés a WC pumpa, mert túlságosan nagy a dugulás mértéke? Eleve ezek a leggyakoribb esetek, amelyek okán a vécé el szokott dugulni. Rögtön rájöhetünk, hogy sajnos itt nincs az a vegyszer, amely megszabadítana bennünket a dugulástól. Muszáj mechanikai módszerhez folyamodni, mielőtt még lejjebb jut a dugulást okozó anyag. Viszont a siker érdekében fontos, hogy jusson a lefolyóba az anyag, mert ha az megtörténik, akkor nincs más hátra, mint kihívni a duguláselhárító szakembert.

Két fő oka van egyébként a háztartásokban előforduló dugulásnak:

 1. a felgyülemlett zsíros anyagok (olajok, zsírok, krémek)
 2. vízkövesedés (ráadásul szűkíti a csövek keresztmetszetét)

Nyilván a kettő kombinációja szintén létezik, de most a hangsúly a megoldáson van. Előszöris, tisztában kell lenni némileg a kémiával, aminek az alapja, hogy a zsírokat a lúgos kémhatású szerekkel oldhatjuk fel, míg a vízkövet a savas kémhatásúakkal. A vízkőre ideális a forró víz + ecet, zsíros dugulásra pedig a forró víz + trisó vagy szódabikarbóna. Egészen egyszerű használni, ugyanis úgy kell csinálni, hogy először beleszórjuk például a szódabikarbónát és egy kis ecetet a lefolyóba majd hagyjuk kicsit állni, aztán forró vízzel leöblítjük. Nem csak a kellemetlen szagokat szüntethetjük meg általa, hanem a vízkő ellen az egyik legjobb szer az ecet. Teljesen vegyszermentesen is megoldható vele a vízkőoldás, fertőtlenítés.

 

Konyhai lefolyó dugulás:

Az előbbi kémia alapok ez esetben is működhetnek, tehát ajánlott először a kíméletesebb módszerhez nyúlni, mintsem a legdrágább (sok esetben hatástalan) vegyszerhez nyúlni. Érdekesség, hogy a kóla is alkalmazható a konyhai dugulásoknál, hiszen oldja a vízkövet, de ha éppen ecet van otthon, az is szuperül működhet. A mosogató szifon tisztítása azonban a legelső lépés, mely elengedhetetlen a további sikerek érdekében. A pumpa vagy csőspirál, kézi spirál sem rossz, ha kéznél van, amennyiben makacs dugulással állunk szemben.

 

Fürdőszobai dugulás:

A mosdó és padlóösszefolyó dugulás is bizony gyakorta előforduló probléma a ház körül. Szintén azzal ajánlatos kezdeni a duguláselhárítás folyamatát, hogy a szifont és az összefolyó belsejét kitisztítjuk. Amennyiben még továbbra is fennáll a dugulás, akkor meg lehet próbálni a tusoló csövével kimosni az eldugult lefolyócsövet. A csőgörény ez esetben is méltó társ lehet a duguláselhárításban, avagy ha még nem rendelkezünk ezzel az eszközzel, akkor érdemes egy barkácsboltban, szerszám boltban beszerezni. A görény ki-be mozgatásával és forgatásával  legyőzhető a dugulás!

 

A duguláselhárítás házilag sok esetben megoldható. Azonban ha a rendszerrel van a baj és nem hozzáférhető helyen alakul ki dugulás, akkor mindenképp tanácsos szakembert kihívni. Etéren mi is készséggel állunk rendelkezésre, kamerás csatornavizsgálat - csatorna kamerázás, strang duguláselhárítás és egyéb megoldások kapcsán egyaránt!

 

Hogyan zajlik a duguláselhárítás?

Amikor a vegyszerek és a házi praktikák nem használnak, akkor erőteljesebb beavatkozásra van szükség. Szóba került már a WC pumpa használata, ami eredményes lehet, ha engedünk egy kis vizet a lefolyóba és határozott mozdulatokkal kezdjük el a pumpálást. Ekkor a csőben megmozdul a víz, amely akár kimozdíthatja a dugulást is egyúttal. A konyhai lefolyónál ugyanennélk a műveletnél is forró vizet engedünk bele, viszont vigyázni kell arra, hogy milyen erővel pumpáljuk a vizet, mert ha esetleg nagyon nagy erőve esünk neki, akkor elmozdulhat és eltörhet a lefolyó az illesztéseknél.

Van, amikor elég ezt a módszert alkalmazni, máskor viszont drasztikusabb megoldásokhoz kell folyamodni. Ha így sem folyik el a víz, akkor jöhet a spirálos csőtisztító. A csőgörény 5 méteres változata tökéletes lesz, de ha olyan nagy a rendszerünkben lévő dugulás, hogy ezzel sem érjük el a kritikus pontot, akkor talán érdemes lehet inkább egy szakemberre bízni! Budapesten akár azonnal is ki tudnak szállnia  duguláselhárítók, így nem kell napokat várni arra, hogy megszűnjön a dugulás a lakásban.

Olykor a legegyszerűbb módszerekkel érhetjük el a legjobb eredményt, ezért azt ne feledjük, hogy a drága szerrel nem mindig járunk olyan jól, mint ahogyan a reklámokban ígérik. Sokszor az ecettel és a forró víz kombinációjával többet érünk! Ha pedig ez sem volt eredményes, akkor elengedhetetlen bevonni egy hozzáértő, megfelelő eszközökkel rendelkező személyt, aki bontás nélkül is meg tudja már oldani a duguláselhárítást!

 

VISSZA
+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!