Blog

Lefolyó tisztítása házilag

Lefolyó tisztítása házi vagy professzionális módszerekkel?

Talán nincs is annál bosszantóbb, mint amikor az ember mosogatás közben fedezi fel, hogy bizony komoly dugulás van a lefolyóban és nem folyik el a víz. Eleve a mosogatás maga sem mindenki számára kellemes dolog, sőt. Főleg, ha még a piszkos edények mellett azzal is azonnal meg kell küzdeni, hogy lefolyjon a víz…

De mi a teendő, ha ezzel a problémával találjuk szemben magunkat?

Érthető, hogy egyből az jut az eszünkbe, hogy majd jól bevásárolunk a TV reklámokból ismert vegyszerekből és majd azok megoldják a problémát. De álljunk meg itt egy pillanatra! Téves elgondolás, hogy ezek csodaszerek lennének, hiszen az sem mindegy, hogy milyen jellegű dugulásról van szó és hogy a lefolyóban vagy a csövekben található-e.

Amíg elérhető közelségben van, addig nyugodtan próbálkozhatunk a házi praktikák sokaságával, de ki kell hangsúlyozni, hogy nem kell hozzá drága vegyszer, mert az egyszerűbb szerekkel is elhárítható a dugulás! Ilyen az ecet, trisó, szódabikarbóna és persze a forró víz!

Kíméletes módszerekkel, mégis hatékonyan szabadulhatunk meg a kisebb dugulástól, valamint a karbantartás, megelőzés szempontjából is okos döntés ezeket az anyagokat választani. Kiegészítésképpen, ha nincs más megoldás, akkor a csőgörény vagy csőspirál lesz az, ami enyhülést nyújthat.

Nézzük az alkalmazási módokat részletesebben!

 

Az otthoni és professzionális módok:

Zuhanylefolyó tisztítása:

A zuhany eldugulása gyakori probléma, nagyon könnyen el tud dugulni. Nem feltétlenül a hajszálak miatt, sokkal inkább azzal együtt a túlzott sampon, tusfürdő, balzsam és egyéb tisztálkodási szerek használata okozza mindezt. Ennek fényében ne csodálkozzunk, hogy milyen könnyen tud dugulás kialakulni. Ahhoz, hogy ezt helyrehozzuk, lehetséges, hogy kevés a pumpa, a kézi spirál és már profi eszközökre lesz szükség.

A zuhany lefolyójának tisztítása gépi spirállal a legkönnyebben kitisztítható. Ez az a készülék, ami könnyen össze tudja szedni a hajszálakat, de nem szabad megfeledkezni a lefolyó falának tisztításáról sem, nehogy ismét felüsse a fejét a dugulás! Megmutatjuk hogyan.

Lefolyó tisztítása trisóval:

A trisó sokoldalúan felhasználható szer. Egy fehér por, ami nátrium-foszfátként elhíresült só. Általában zsírtalanításra használják, szódabikarbónával dúsítva is használják, még az élelmiszeripar is. Egy a háztartásban is biztonságosan alkalmazható zsíroldó szer. Zsíroldó hatása miatt a lefolyó tisztítására is alkalmazzák. A mosogatóba olykor jelentős mennyiségű zsír, olaj kerül, amelyek mind csak elősegítik a dugulás kialakulását. A lefolyóba kerülő ételmaradékok sok problémát okoznak, ezért elsőként ezek lejutását kellene megelőzni.

Egyszerűen csak bele kell önteni a lefolyóba, majd forró vizet kell önteni rá. Ha ezt rendszeresen megismételjük, mondjuk hetente vagy legalább kéthetente, akkor jó eséllyel előzhetjük meg a dugulás kialakulását. Amennyiben viszont már kialakult, komoly eldugulásról van szó, akkor szakértő segítség kellhet!

 

Lefolyótisztítás sósavval:

A trisó egy biztonságosan alkalmazható szer, Ezzel szemben a sósavval az a gond, hogy maró vegyszer és több kárt okozhat, mint amennyit segíthet. Ha tehetjük, akkor kerüljük a használatát. Hogyha mégis előkerül, mert valami olyan durva dugulást kell megoldani, akkor számoljunk azzal, hogy amilyen hatékonysággal old fel szinte mindent, ami az útjába kerül, úgy a tömítéseket is fel fogja oldani. Ha túlságosan sokszor alkalmazzuk a sósavat, akkor hosszú távon komoly problémákat idézhet elő.

 

Lefolyótisztítás szódabikarbónával és ecettel:

Igazi retróként térnek vissza a régi házi praktikák, módszerek, ami sok esetben egy sokkal kíméletesebb, de egyben sok esetben hatékony megoldást rejthet magában. A vegyszerekkel az a gond, hogy körüllengi őket egy olyan reklám, amire sokat költöttek, így a szerek maguk is drágábbak, viszont nem éppen kellő hatékonyságúak.

A természetes szerek közül a trisóval és ecettel, valamint a szódabikarbónával érhetjük el a kívánt hatást. Mivel ecet szinte minden háztartásban megtalálható, most szeretnénk bemutatni, miként alkalmazható vízkőoldásra, tisztításra.

Az ecet rendkívül hatékony vízkőoldó szer, kiválóan alkalmazható például a kávéfőző tisztítására, ezen túl a lefolyóval is kíméletesen, de hatékonyan bánik el. Fertőtlenítő, szagtalanító hatással is bír, ezért ha szeretnénk megszabadulni a kellemetlen szagoktól, akkor nincs más dolgunk, mint beleönteni a lefolyóba az ecetet, majd forró vízzel leöblíteni.

A szódabikarbóna is remek szer, súrolásra is alkalmas, hiszen ahol megtapad, ott egyből kifejti tisztító hatását. Ahogy tetszik, lehet por és massza formájában is alkalmazni, de ha teljesen felhígítjuk, úgy is működik. Súrolható vele a csaptelep, a mosogató, mosdókagyló, stb. Ezt is úgy kell alkalmazni, mint az ecetet, vagyis bele kell önteni a lefolyóba és várni egy picit, azután pedig ráengedni a forró vizet.

Érdekesség, hogy az ecet + szódabikarbóna kombinációja még hatékonyabb, nyugodtan lehet őket keverni egymással! Ez esetben az eljárás úgy néz ki, hogy először kerül a por majd a folyadék a lefolyónkba, ezután egyfajta bugyogás következik, ami azt jelenti, hogy hatni kezdett a mixünk. A két szert hagyni kell reakcióba lépni egymással, majd egy kis idő elteltével forró vízzel leöblíteni az elegyet.

Ezek a módszerek mind akkor a leghatásosabbak, ha rendszeresen alkalmazzuk őket és mindig kellő figyelmet fordítunk a karbantartásra, vagyis a megelőzésre!

A konyhai lefolyót soha ne használjuk szemetesnek, konyhamalacnak, mert biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan nagy dugulást fog előidézni. Ez egyre csak tovább halmozódik a rengeteg ételmaradékkal, ami az idők során bejut a lefolyóba. Ha már egyszer eldugult, az egyik legjobb módszer a több liter, töménytelen, borsos áron megvásárolt lefolyótisztító helyett, amivel szintén csak tovább ártunk hosszú távon, ha ilyenkor elővesszük a csőgörényt és azzal próbálunk meg a dugulás ellen hatni. Először, mindenek előtt mindig érdemes az egyszerű, kíméletesebb megoldást választani a drasztikus beavatkozás helyett.

Ha minden kötél szakad és hiába a sok erőfeszítés, akkor muszáj lesz szakemberre bízni a duguláselhárítást! Budapest esetében a csatorna ugyan el kellene, hogy bírja a terhelést, nem is ezzel van a gond, hanem sokkal inkább a rossz rendszerekkel és szokásokkal, melyek berögzültek az embereknél. A kád és zuhanyzó esetében a tisztálkodási szerek nagymértékű használata során számolni kell a lerakódásoktól, melyek idővel duguláshoz vezetnek, még ha eddig nem is volt ilyenre otthon példa. Ez nyilván nem csak a fővárosra igaz, hanem bármilyen településre, még a legkorszerűbb otthonokra is. A megelőzésen kellene lennie a hangsúlynak, mivel az idők alatt akár nap mint nap csak egyre nagyobb mértékben halmozódik a sok anyag, ami nem tud elfolyni a csövekben. Azonban ha rendszeresen időt áldozunk arra, hogy a lefolyókat olykor alaposan megtisztítsuk pl. trisóval, ecettel vagy szódabikarbóna segítségével, akkor máris tettük azért, hogy a különféle anyagok könnyebben feloldódjanak és ne képezzenek gátat a víz szabad elfolyásában. Nem mellesleg egész környezetbarát módon járunk el a lefolyókban lévő anyagokkal, rossz szagokkal!

 

Makacs dugulás a lefolyóban:

Amikor kellemetlen szagok áradnak a lefolyóból és makacs dugulással állunk szemben, akkor kiemelten fontos kellő figyelmet fordítani a lefolyó tisztítás elvégzésére, ebben nincs kétség. Ehhez nem feltétlenül kellenek vegyszerek, megéri megpróbálni az olcsóbb, vegyszermentes tisztítással. Ha ez sem válik be, akkor pedig a professzionális duguláselhárítás fog eredményre vezetni. Mindkettő olcsó, főleg ha összehasonlítjuk az agyonreklámozott szerek áraival, amelyek szintén nem garantálják a dugulás elhárítását.

Ha a makacs dugulásokat általában nem oldja meg semmilyen vegyszer, otthoni szer, WC pumpa vagy csőgörény, akkor válassza a professzionális lefolyótisztítást, duguláselhárítást, amit cégünk profi eszközökkel, gépekkel biztosít, szükség esetén kamerás csatornavizsgálattal, bontás nélkül!

A gépi spirálok, magasnyomású mosók – woma segítségével könnyedén fel tudjuk venni a harcot a problémás, megoldhatatlannak tűnő, nagyobb dugulással is! Keressen minket bizalommal!

VISSZA
+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!