Blog

Duguláselhárítás házilag

A lefolyócsövek, szennyvízvezetékek eldugulása, azonnali megoldást kíván!

Ügyeletünknek köszönhetően, a nap 24 órájában tudunk segíteni Önnek, hétköznapokon és hétvégén egyaránt!  Hívása után azonnal indulnak szakembereink és megoldjuk a problémáját!

+36 70 672 0236

 

Mielőtt azonban a telefonhoz nyúlna, érdemes kipróbálnia egy- két házi praktikát, hátha nem is olyan nagy a baj! 

A következőkben ötleteket adunk ahhoz, hogy hogyan oldható meg otthonában a duguláselhárítás házilag.

 

Mosogató duguláselhárítása házilag

A mosogató dugulása, a leggyakoribb probléma. A különböző típusú lefolyócsövek esetében  más-más technikai megoldást alkalmazhatunk. Menjünk sorba a legegyszerűbb megoldásoktól mindaddig, amikor már csak a szakember segíthet.  (Javasoljuk, hogy a munkákhoz,  használjon gumikesztyűt.)

 

Mosogató duguláselhárítás ecettel

 

Ha eldugult a mosogató, akkor sokaknak, a szódabikarbóna, ecet kombináció jut az eszébe.  A lúgos szódabikarbóna és a savas ecet találkozása nem hozza a várt csodát, hiszen a kémhatások kioltják egymást (mint a tűz meg a víz). Az erejük nem adódik össze, sőt. Miért gondolják sokan, hogy sikeres lehet egy dugulás esetében? A látványos habzás adja ezt az illúziót, ami tulajdonképpen, a két anyag találkozása során létrejött melléktermék. Ez a szén-dioxid pezsgése, aminek ereje, nem számottevő (továbbiak keletkezik még: víz, nátrium-ion acetát-ion).  

A duguláselhárításben az ecet lehet az egyik sikeres, olcsó  és legjobb társunk, amennyiben nem elsősorban zsíroldásról beszélünk. Használata mindig körültekintést igényel.  Az ecet, maró hatású, ezért bánik el könnyen a szennyeződésekkel, de ezért is kell bizonyos óvintézkedéseket betartanunk a használatakor. Az ecetet, nyitott ablaknál, nyitott helyiségben használjuk, mert szúrós szaga, és maró hatású gőzei a nyálkahártyáinkon túl, a tüdőnket is károsítják, további problémát okozva (Érezhetünk: köhögés, torokfájás, szédülés, stb.) Kiváló vízkőoldó, baktérium- és gombaölő, szagtalanító, szagsemlegesítő. A mosogató zsíroldására savas hatása miatt nem igazán ideálisA konyhai zsíroldásra inkább a nátrium-karbonát (mosószóda, sziksó) alkalmas, és a trisó. ( Az ecetet a mosogatógép, mosógép esetében hígítva használjuk, mert az eszközök gumis részében nagy kárt tehet) A szódabikarbónát a duguláselhárítást követően használhatjuk további fertőtlenítés-, és szagtalanítás céljából. Tehát házilag duguláselhárítás céljából a vízkőre az ecet forró vízzel, a zsírra a sziksó és a trisó  forró vízzel, az optimálisabb.

 

 

Duguláselhárítás trisóval

A háztartási boltokban, elérhető áron kapható trisó, nagy segítséget jelent a konyhában, a zsíros dugulások ellen. Alkalmazása nagyon egyszerű otthon is:

Ha este, lefekvés előtt alkalmazzuk, akkor egész éjszakán át hagyhatjuk állni a mosogatóban. Amíg alszunk, a trisó teljesen megbirkózik a zsíros dugulással.  Tehát szórjunk a lefolyóba néhány (3-4) evőkanál trisót, majd öntsünk rá 4-5 deciliter forró vizet. A hatás kedvéért dugaszoljuk be a nyílásokat (lefolyó, túlfolyó). Másnap öntsünk rá jó sok forró vizet, és ha gond nélkül lefolyik a víz, akkor megtisztítottuk a lefolyót, megszüntettük a dugulást.

 

Duguláselhárítás házilag, mechanikai módszerekkel

 

Pumpálás

A pumpával való duguláselhárítás, a legegyszerűbb módja a lefolyó akadálymentesítésére. A pumpálás hatékonysága, a vákuumnak köszönhető. Ennek érdekében, a lefolyón kívül minden lehetséges nyílást zárjunk be. Ilyen lehet pl. a túlfolyó. Bármilyen odaszorított textília, szivacs megfelelő lehet a célra. Ha ezzel megvagyunk, töltsük tele a mosogatót vízzel, majd azonnal kezdjük el a pumpa használatát, határozott mozdulatokkal (A pumpa feje mindenképp legyen víz alatt, a hatékonyság érdekében.)

A pumpával okozott nyomásváltakozás, megmozgatja a csőben a dugulást okozó szennyeződést, részekre bontja, amely így kisebb darabokban, már távozhat is az elvezető lefolyócsövön. Kisebb dugulás esetén, ez pillanatok alatt lehet sikeres megoldás.

Flexibilis cső esetében, a pumpálást megelőzően, próbáljuk meg, a flexibilis cső óvatos, ám határozott mozgatását, rázogatását. Gyakran előfordul, hogy a csőben megrekedt szennyeződés elindulásához ez is elég. Ezt óvatosan végezzük, mert idősebb cső esetén, kitörhet a barázdák mentén. Viszont az is előfordulhat, hogy ezzel a módszerrel, egy kisebb dugulást megszüntetünk.

 

Szifon tisztítása

Ha a pumpálással nem jártunk sikerrel, szifonos lefolyó esetében, jöhet a szifon tisztítása.  Először is a mosogató alá tegyünk egy vödröt, amibe majd belefolyik a szennyezett víz.  A szifon lecsavarását óvatosan végezzük, a kiáramló víz miatt.  Tisztítsuk meg a szifont a benne lévő lerakódásoktól, majd a tömítésekre figyelve, pontosan illesszük a helyére.  Ezt követően érdemes a vízcsap megnyitásával ellenőriznünk, hogy a tömítések továbbra is jól zárnak e, és nem csöpög az összeszerelést követően sem a szifon.

Spirál, vagy kézi csőgörény, csőkígyó használata

Ez lehet a következő mechanikai megoldás, az előzőek sikertelenségét követően. A barkácsboltokban kapható kézi spirált, óvatosan toljuk a lefolyóba, tekerjük közben, az óra mutató járásával megegyező irányba (több métert is mehet). Kifelé húzás esetén, ellentétes irányba tekerjük. Inkább lassabban végezzük a folyamatot, mert károkat is okozhatunk vele. Ha úgy érezzük, hogy ezzel a módszerrel átjárhatóvá tettük a csövet, akkor a többi szennyeződést, forró víz segítségével, vagy pumpával oldhatjuk tovább.

 

Duguláselhárítás vegyszerekkel

Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a vegyszerek használata óriási körültekintést igényel.  

Fontos! Nem szabad a különböző háztartási tisztítószereket együtt használni.         

A háztartásban megtalálható hypo és a háztartási sósav együttes használatakor klórgáz keletkezik.  Mit tegyünk ha megtörtént a baj?

(Sürgősségi információszolgáltatás mérgezés vagy annak gyanúja esetén: Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata:

+36 80 201 199 (0-24 órában, díjmentesen hívható Magyarországról.

+36 1 476 6464 (0-24 órában, normál díj ellenében hívható, külföldről is.)

 

Tehát nem ok nélkül hagytuk utoljára a vegyszereket. A kemikáliák roncsoló, környezetkárosító hatásairól mindenki olvas, mindenki tud. Mint környezettudatos cég, azt javasolnánk, hogy a kemikáliák használata előtt hívjon minket, ha a dugulást nem sikerült a fenti módszerekkel elhárítani. Azonban, azt is tudjuk, hogy a teljes körű segítségnyújtáshoz tartozik ezeknek a szereknek az alkalmazása, amellyel megoldható lehet egy-egy dugulás. A vegyszer a  duguláselhárítás házilag duguláselhárítás szakmailag kategóriájába is belefér. A boltok polcain, nagyon sokféle készítmény van, kimondottan duguláselhárítás céljára, amely megoldást nyújt egy-egy ilyen probléma esetében. Márkákat nem említenénk, de általánosságban elmondható, hogy az erre a célra készült termékek zömében hatékonyak tudnak lenni a mosogató lefolyó duguláselhárításában. Vásárláskor részesítsék előnybe, a folyékony állagú oldószereket, ugyanis a szemcsés-, és por anyagúak bekövesedhetnek a víz hatására a csőben.

  .
Fertőtlenítés, a duguláselhárítást követően

Ha ecet alkalmazásával sikerült megszüntetni a dugulást, akkor fertőtlenítés is megtörtént, hiszen az ecet fertőtlenítő hatású. Ha vegyszerekkel szüntettük meg a dugulást, akkor bő alapos forró vizes öblítés elégséges. Amennyiben, a mechanikai  módszereket vetettük be, akkor ezután fertőtleníthetünk a szokásos módon: ecet-, szódabikarbóna forró víz (vagy vegyszerként a hypó) használatával. Ezek segítségével tehát  megtörtént a lefolyótisztítás is.

 

 

Fürdőszoba duguláselhárítás házilag

A fürdőszobai dugulás kialakulhat a mosdónál, a kád lefolyójában, a zuhanytálcánál, vagy a padló összefolyónál.  Mindezek  dugulásának  megszüntetése érdekében, ezek,megoldásakéntára, sokan használják nagy előszeretettel, a sósavat, kisebb dugulások esetén is.  A sósav feloldja a szerves anyagokat, mint pl. a hajszál, állati szőrszál, de kiváló a vízkő és a húgykő eltávolítására is. Nagyon erős környezetkárosító-, és maró hatása miatt azonban, szükséges az átgondolt alkalmazása. Nagyobb, fürdőszobai lefolyódugulások, vagy makacs vízköves szennyeződések esetén indokolt lehet a használata.  Fürdőszobai alkalmazásakor ügyeljünk, hogy a szilikon alapú anyagokkal ne érintkezzen, mert annak sárguláshoz vezet.

 

Padlóösszefolyó duguláselhárítás házilag

 

A legkellemetlenebb dugulás, mivel ez a csőrendszer van a legmélyebb szinten a lakásban, ezért a felgyülemlett víz itt áll meg, vagy ide jön fel.

A padlóösszefolyó dugulás elhárítása esetében, a következőt javasoljuk:

A díszrácsot felemeljük, és gumikesztyűs kézzel, egy vödörbe szedjük ki az elérhető szennyeződéseket. Amivel itt találkozni fogunk, az elsősorban a fürdőkádból származó szennyeződések: hajszál, állati szőrcsomók, persze ha van kisállatunk és rendszeresen fürdetjük, vagy mosógépben mossuk a fekhelyüket. Továbbá, hajcsatok, fültisztító pálcikák, valamint ha a kádban ürít a mosógép akkor az onnan származó koszolódások szennyeződések stb. Amennyiben ez a vödrös – gumikesztyűs módszer kevésnek bizonyult, és a dugulást nem sikerült megszüntetnünk,  akkor egyből rátérhetünk a csőspirálra (csőgörényre), ugyanis a pumpa itt nem opció. Ezzel a módszerrel, a cső távolabb lévő dugulásaihoz is elérhetünk. Fent leírtak szerint járjunk el: a csövet befelé vezetve, az óra mutató járásával megegyező irányba tekerjük, kifelé húzás esetén pedig az ellentétes irányba, húzogatva. Ha így sem járunk sikerrel, még megpróbálhatjuk a duguláselhárítás céljára kapható lefolyótisztító szerek használatát, a feltüntetett utasítás szerint.

Ezt követően, már csak a szakember segíthet. Professzionális gépeink segítségével tisztán és hatékonyan megoldjuk a problémáját. Hívjon, segítünk!

 

Kád, zuhanytálca duguláselhárítása házilag

 

Elöljáróban szükségesnek tartjuk leírni, a megosztó véleményt a lefolyószűrők használatát illetően: ugyanis a szűrő használatával megelőzhetjük a lefolyó eldugulását, ez igaz. Viszont az is igaz, hogy a szűrő lassítja a víz lefolyását, ami azt eredményezheti, hogy könnyebben megtapadnak a tisztálkodó szerek, úgymint szappanok, samponok a lefolyó csövében. Mi azt tanácsoljuk, mindenki belátása szerint használja a szűrőt, amikor funkcionálisan szükségét látja.

 

kád és a zuhanytálca eldugulásának duguláselhárítás házilag vannak előjelei, amikor még megelőzhető a nagyobb probléma. Ezt általában onnan vesszük észre, hogy nehezen folyik le a víz. Ilyenkor feltétlenül iktassunk be egy alapos tisztítást: először próbáljuk meg a lefolyóra irányított zuhanycsővel, jó erős sugárban ráirányítani a vizet. Ha ez nem járt sikerrel, megpróbálhatjuk az ecet, forró víz keverékével. Utána már csak, a jó öreg pumpa segíthet, ami rendszerint kiment a bajból. Ha a dugulást nem szüntettük meg, akkor a kimondottam erre a célra készült lefolyótisztító követheti a sort, a házi megoldások kategóriában: öntsük bele a lefolyótisztítót a kád lefolyójában és zúdítsunk rá forró vizet. Így reggelig is állhat. Majd reggel mossuk át a kádat a zuhany erős vízsugarával. Ha ez sem segít, akkor hívjon minket és megoldjuk a problémáját: +36 70 672 0236

 

Mosdó duguláselhárítása

A mosdó eldugulása, a második leggyakoribb probléma a háztartások nagy részében.  A dugulás oka zömében a haj-, szőrszálak, illetve a kozmetikum-, és szappanlerakódások.  Illetve van még egy ok, amelyet megelőzésből szoktak ugyan használni a ház lakói, ez pedig a kristályos-, por alakú, szemes vegyszerek, amelyet lehet, hogy éppen a dugulás megelőzésére öntöttünk a lefolyóba. Szóval a megelőzés érdekében havonta egyszer érdemes  egy-két deci ecetet és rá forrásban lévő vízet önteni a mosdó lefolyójába. Ezzel megelőzzük a dugulást és megoldjük a fertőtlenítést.

Ha viszont már megtörtént a lefolyó eldugulása, akkor a következő a tennivalónk: kezdhetjük pumpával is, de a legcélravezetőbb a mosdó esetében a szifon szétcsavarása, tisztítása a fent leírtak szerint. Figyeljünk a tömítésekre! Ha ezzel nem tudtuk a dugulást megszüntetni, akkor jöhet a pumpa, majd a csőgörény.  (Ugyan azt az eljárási folyamat, mint a mosogató esetében.)

 

Mosógép, mosogatógép duguláselhárítása

 A mosógép, mosogatógép is dugulást okozhatnak. Hogyan? Mivel mindkét „segítőtársunkat” úgy fejlesztették ki, hogy szinte „pár pohár” vízzel mos, vagy mosogat - aminek örülünk persze, mert a működésük nem terheli meg a vízszámlánkat -, viszont a dugulás bekövetkezését nagymértékben növelheti épp ezen ok miatt. Ezért, megelőzés céljából bő, forró vizes öblítéseket iktassunk be, hogy a szennyeződések gond nélkül távozhassanak a lefolyóból a csőrendszerbe, a csatorna felé. A mosógép, mosogatógép esetében trisóval előzhetjük meg a dugulást. A trisó, lágyítja a vizet, oldja a zsírokat. A mosószer adagolójába és a dobba is tegyünk 2-3 evőkanállal és indítsunk el egy forró vizes mosást.

 

 Piszoár duguláselhárítása

A piszoár esetében 1-2 dl sósavval, már teljes tisztítást érhetünk el. Nemcsak a vízkövet, hanem a húgykövet is eltávolítja.

 

WC dugulás elhárítása

A WC eldugulhat több okból. Elsősorban azért, mert rendeltetésszerű használata mellett rendszeresen ide dobáljuk az egyéb hulladékokat is: mint ételmaradék, állati alom, olaj, zsír. De beleeshet a műanyag illatosító tartója, tisztítókendők, sorolhatnánk a belepottyant dolgokat. További duguláshoz vezet az öblítővízzel való spórolás, amikor nem használjuk a megfelelő mennyiségű öblítő vizet. A WC úgy lett kialakítva, hogy rendeltetésszerű használata mellett kevésbé duguljon el.

A dugulás megelőzésében nagy szerepet játszik a WC tisztán tartása, a rendszeres időközönkénti vízkőtől való megtisztítása, illetve a WC tartály karbantartása is. Ha a vízkőtől tönkremennek a tartály alkatrészei, akkor nem tudja az optimális mennyiségű vizet biztosítani, ami szintén a dugulást segíti elő.

Ha már kialakult a dugulás, kezdjünk hozzá a duguláselhárításhoz. Elsőkén viszont a pumpával próbáljuk meg a dugulást elhárítani. Ha nem jártunk sikerrel, ezt követheti a lefolyótisztító, amelyet egy éjszakára is benne  is hagyhatunk.  Makacs dugulás esetén vessük be a jó öreg sósavat! Ebben az esetben éjszakára hagyjuk nyitva a WC ablakát – ha van -, és egész éjjelre hagyjuk benne. A sósav lemarja a vízkövet, a szennyeződéseket, remélhetőleg reggelre csak a forró vizes öblítésre lesz gondunk.

 

Dugulás elhárítás házilag, ha mégis gondot okozna:

Keressen minket, ha elakadna profi, több éves csapatunk megoldja Önnek!

Duguláselhárítás Budapest és Pest megye területén!

Csatornatisztítás Budapesten és a megye területén

 

Hívhat 0-24 óráig, hétköznap és hétvégén, duguláselhárító  ügyeletünknek köszönhetően azonnal indulunk!

Nincs rejtett költség - Fix árak!

+36 70 672 0236

Duguláselhárítás árak

VISSZA
+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!