Blog

Dugulás okai

Dugulás okai, megelőzése

A dugulás oka attól függ, hogy az adott lefolyó otthonunk melyik helyiségében van, ott milyen tevékenységet folytatunk, milyen háztartási eszköz vagy eszközök vannak rácsatlakoztatva, annak mi a rendeltetésszerű használata, és mi ürülhet ott. A dugulás okait ennek alapján lehet felsorolni, megelőzni és elhárítani is. Nézzük végig részletesen azokat a tényezőket amelyek elősegítik a dugulást háztartásunkban:

 

Konyhai dugulás oka

A konyhai dugulás oka leggyakrabban a mosogatóból a lefolyóba kerülő szilárd ételmaradékok, kávézacc, a rosszabb minőségű mosogatószerek, olajok, zsírok, az elégtelen mennyiségű meleg vízzel (pl. víztakarékos csapok miatt) való mosogatás és a rendszeres tisztítás hiánya okoz bajt. Itt most sokan azt gondolhatjuk, hogy igen, néha beleesik ez, az, de az biztos nem számít, attól nem dugulhat el a lefolyó.  Nézzük mi számít:

A mosogató mindig főszereplő egy-egy főzés alkalmával, legyen az kisebb vacsora, vagy ünnepi ebéd. Gondolatunk a gyerekeken, a munkánkon, vagy az aktuális dolgainkon van, nem arra koncentrálunk, hogy éppen mi esik bele a mosogatóba. Aztán nap-mint nap, hónapokon, éveken át a mosogató elnyeli, amit ledugunk a „torkán”.

Főzés közben, az előkészületi időszakban a zöldségek, gyümölcsök, húsok tisztítása alkalmával belepottyant darabok, a leszűrt tésztacsíkok, étkezés után, a tányéron felejtett maradékok, süti falatok, kávézacc… ez mind-mind siet a lefolyó felé, és pillanatok alatt el is tűnik benne. Ha az utolsó pillanatban észre is vesszük, csak szurkolni tudunk, hogy gond nélkül ússzon le a csövön.  Ez az egy-két darab nem számít. Aztán jön a mosogatás, a konyha rendbetétele: folyik az elhasznált olaj a mosogatóba, a maradék húszsír a darabjaival, a véletlenül beleszóródott kenyérdarabkák, a liszt, pici műanyag kanalak, szívószálak – nem, azt ki tudjuk venni. Szóval ez mind-mind, eltűnik a lefolyónkban. Aztán folytatódik a folyamat, a mosogatással: jó spórolósan elmosogatjuk az összes edényt, kevés vízzel - mert sok a vízszámla -, és persze mivel a kezünk nem bírja a nagyon meleg vizet, ezért csak „éppenmelegvízzel”,  és jó sok mosogatószerrel, gondolva, az majd leviszi! Ha készen vagyunk, nyugodtan lepihenünk, mert mi rendet tettünk! Ez csak egy alkalom!  Megdöbbentő, de a háztartások nagyobb részében hasonló a helyzet, naponta, hetente, hónapokon át.

 

Lehet, hogy eltűnt a mosogató lefolyócsövén minden, lehet ,hogy holnap is eltűnik,  de minden egyes alkalommal nyomot hagynak a lefolyóban. Egy rosszabb minőségű mosogatószer, nem hatékony, ha többet használunk belőle, viszont arra tökéletes, hogy a lefolyócső oldalára tapadjon. Az olaj, a zsír, a zacc és a társaik nagyon szoros kapcsolatot tudnak a csőben létesíteni. Napról napra vastagodik a lerakódás benne, amit a vízkőlerakódás még támogat. Mivel kevés vízzel mosogatunk, és az sem meleg, nincs, ami feloldja  és levigye, a zsiradékot. Tehát ezzel a módszerrel biztosan lesz dugulás a mosogatónk lefolyórendszerében, ha nem hamarosan, akkor később.

 

Megelőzés -  a következőket érdemes tennünk:

 • Olyan szűrőt használjunk a mosogató lefolyójába, amely a beleesett, nagyobb darabokat felfogja, azt utána ki tudjuk dobni.
 • Olajat, zsírt, soha ne öntsük a lefolyóba, mert a csővezeték falára lerakódik, duguláshoz vezet. Továbbá, a csatornahálózatba jutva, a szennyvíztisztítók tisztítási technológia hatásfokát csökkenti. Mellette környezetkárosító hatása van, tehát sem a kukába, sem a talajra, sem a WC-be nem önthetjük ki. 

Hová tegyük? Gyűjtsük össze és adjuk le a legközelebbi hulladékudvarban, vagy a szerződött MOL töltőállomások egyikében, vagy szerződött iskolákban.

 • Minőségi mosogatószert vegyünk, amelyből a kevés is hatékony.
 • Meleg vízzel mosogassunk, és legalább annyival, hogy legyen elég vízfolyás a lefolyóban. Bizonyára hallottunk, arról is, hogy manapság olyan mosogatószert gyártanak, amelyek hideg vízzel is éppoly hatékonyak. Ezt mindenki tapasztalja ki, aztán döntsön.
 • Megelőzésként rendszeres időközönként, tisztítsuk, fertőtlenítsük a mosogatónkat, lefolyónkat. Hogyan? Lehetőleg vegyszerek nélkül, forró vízzel. A hiedelmekkel ellentétben, a csőben nem tesz kárt a forró víz.

 

Meg kell említenünk itt még, a konyhai segítőtársunkat, a mosogatógépet is. Szükséges körültekintőnek lennünk ezzel kapcsolatban is, hiszen sok jó tulajdonsága mellett, az is jellemző rá, hogy nagyon kevés vízzel mos és gazdaságos.  A kevés vízfogyasztásnak nagyon örülünk, hiszen kényelme mellett, spórol is. Viszont pontosan ezért is kell bizonyos időközönként egy-egy forróöblítéses programot elindítani benne, 2-3 evőkanál trisóval, hogy a lefolyócsőből, a szennyeződéseket eltávolítsa.

 

 

Fürdőszobai dugulás oka

A fürdőszobai dugulás, a másik gyakori probléma. Itt eldugulhat a zuhanytálca-, a kád, a mosdó és a WC lefolyója, illetve, a padlóösszefolyó.

A fürdőszobai dugulás oka más természetű, mint az előzőekben leírtak. A fürdőszobában végezzük, a tisztálkodásunk mellett a különböző, egyéb tisztításokat is, mint a ruhaneműk-, cipők mosása, ápolása, kisállatok fürdetése, takaróik, fekhelyeik mosása, illetve más tárgyak tisztítása is itt zajlik.  Nézzük végig milyen „apróságok” okozhatják a fürdőszobai lefolyó eldugulását:

Elsőként kell megemlíteni, a napi szinten, rendszeresen belehulló hajszálakat, szőrszálakat, körömdarabokat. Tapadásukat segítik a fürdőszobában használt samponok, szappanok, tusfürdők, a különböző krémek, olajok. Ezek könnyen megtapadnak a vízkőtől-, és szennyeződésektől egyébként is leszűkülőben lévő cső belső falán.

Ha kisállattartók vagyunk, akkor bizony a sor kibővül a kisállat szőrökkel is.

Erre jönnek még a lefolyóba esett fültisztító pálcikák, hajcsatok, pici kupakok, műanyagok, nylondarabok, a kisgyerekek által megmosott, fürdetett mütyürök darabjai, gyöngyök, kövek, pici bizsuk, a sor szinte végtelen.

 

Hogyan előzzük meg a fürdőszobai dugulást?

Most bizonyára sokan gondolják, hogy beleteszem a lefolyóba a szűrőt és kész! De szép is lenne! A szűrő tényleg jó megoldás lehet olykor-olykor! De! Mint sok mindennek, ennek is van hátránya. A szűrő meggátolja a víz gyors lefolyását, így jobban megtapadnak a szennyeződések a cső falán, hiszen gyengíti a lefolyó víz erejét. Ha funkciója van a szűrőnek, akkor használjuk, egyéb esetekben mellőzhetjük.

 

 • Fésüléskor, hajmosáskor egy sűrűbb szűrővel felfoghatjuk a hajszálakat, amit utána kiüríthetünk. Akinek nincs a fürdőszobában egy kis tisztasági „kuka” érdemes beszerezni. A gyermekek is szívesebben figyelnek erre, ha kis játékot viszünk hasznosságába, továbbá ha időben hozzászoktatjuk a lefolyók védelmére, felnőttkorukban, nem kell átélniük egy esetleges lefolyódugulást.
 • Saras cipőt, téli bakancsot, vagy a nagyobb szennyeződéseket cipőtálcára vagy akár újságpapírra kaparjuk le, így az nem kerül a lefolyóba.
 • Bizonyos rendszerességgel – használattól függően -, érdemes, egy forró vizes, ecetes tisztítást is elvégezni.
 • Kerüljük a szemcsés, por alakú vegyszeres tisztítást, mert ezek könnyedén lerakódnak a cső falán.
 • Érdemes folyékony állagú lefolyótisztítót választani. Mielőtt azonban meghoznánk ezt a döntést, érdemes kipróbálni a vegyszermentes megoldásokat.

 

 

WC dugulás oka

A WC eldugulása a harmadik leggyakoribb dugulásfajta, de a legkellemetlenebb. Hiszen ha menni kell, akkor menni kell. Ha dugulás van a WC- lefolyóban, akkor sajnos, nem nagyon van hová. Szóval előzzük meg a bajt, és figyeljünk oda, mit dobunk a WC-be!

 

 • A WC dugulás oka, leggyakrabban, a beledobott sok-sok WC papír.  Ez önmagában is elég ok egy dugulás létrejöttéhez.
 • Tovább rontja a helyzetet, amikor mindez, minimális vízzel lesz leöblítve. A WC alkalmankénti leöblítéséhez, kb. 8-9 liter víz szükséges. Ha ez nincs meg, duguláshoz vezethet.
 • Műanyag fertőtlenítő kosárkák, WC papír guriga – nem az elázós típus -, amely rendszeresen itt landol, sokszor okoztak már dugulást.
 • Állattartóknál az alom kerül a WC lefolyóba, ami szintén duguláshoz vezethet.
 • Befőttek, ételmaradékok, konyhai olajok, stb. sem tanácsos a WC-be dobni.
 • Dugulást okozhat ezeken kívül a vízkőlerakódást azokban a csövekben, amelynél nem végeznek időközönkénti tisztítást.
 • Idegen test, gyerekjátékok, nem oda való dolgok például gyakran megakadnak.


Megelőzésként érdemes olykor egy sósavas tisztítást végezni a WC-ben, a szennyeződések ellen. A piszoárhoz is kiváló megoldást jelent.

 

Mit tegyünk, ha megtörtént a dugulás?

 

Hogyan tisztítsuk a lefolyókat?

Mindegyik lefolyó más-más okok miatt szennyeződik el, tehát más-más módszert kell alkalmazni a szennyeződésekre is. A zsírokat a lúgos közeg oldja, a vízkövet a savas.

Mindezek alkalmazása előtt azonban érdemes tájékozódni azokról a lehetőségekről is, amelyek mechanikus úton nyújtanak megoldásokat. Vannak nagyon hatékony tisztítási opciók a kisebb dugulásokra is.

Mindezeket összegyűjtöttük és részletesen leírtuk előző cikkünkben.

Duguláselhárítás Budapesten általában csatorna, WC csésze esetében válik szükségessé, mert a szennyvíz nem tud elfolyni és nagy mértékben halmozódik. A problémát duguláselhárító szakemberrel sokkal könnyebb megszüntetni. A házi praktikák beválhatnak, ugyanakkor probléma esetén javasolt a pumpa használata és a szifon időszakos tisztítása, de a lefolyótisztító töménytelen használata a legtöbb esetben nem csak nem ajánlott, hanem veszélyes is lehet a vegyszerekkel probálkozni.

A dugulások megszüntetése érdekében inkább hívjon fel minket: +36 70 672 0236

Kedvező duguláselhárítás árak, professzionális gépek és maximális szakértelem, amit kínálunk!

Szolgáltatásaink Pest megye egész területén rendelkezésre állnak.

Duguláselhárítás házilag - Duguláselhárítás Telki - Duguláselhárítás Budapest - Duguláselhárítás II. kerület - Duguláselhárítás XI. kerület.

VISSZA
+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!