Csőtörés elhárítás Budapest

A csőtörés, egy igazi rémálom bárki számára! „Elúszhatnak” a bútoraink, tönkre mehetnek a falak, az elektromos berendezések, az értékeink, vele együtt a mindennapok kényelme, a pénzünk …mindenünk.

A csőtörés megváltoztathatja az egész életünket rövidebb vagy hosszabb távon is.  Pedig a csőtörésnek vannak előjelei, amit talán érzékelünk is, de a rohanó hétköznapok miatt mégsem tudatosul bennünk.

Ha megtörtént a baj, és bekövetkezett a csőtörés, hívjon a következő telefonszámon, azonnal indulunk és megkezdjük a csőtörés elhárítás folyamatát. Ilyenkor minden perc drága lehet!

+36 70 672 0236

 

Mit tehetünk, amíg megérkezik a vízvezeték-szerelő?

 • Elsőként feltétlenül zárjuk el a főcsapot, vagy központi csapot!

(Ne fizessük tovább a feleslegesen elfolyó víz árát.)

 • Azokat a háztartási eszközöket, amelynek működése kapcsolatban van a vízhálózattal, és éppen működésben van, kapcsoljuk ki: pl.: mosógép, mosogatógép, bojler, stb., ugyanis víz nélkül leéghetnek.
 • Ha a lakásban olyan csőtörés történt, hogy a kiömlő víz, érintkezhet az elektromos készülékekkel, akkor azokat csatlakoztassuk le az elektromos hálózatról.
 • Amennyiben látható a csőtörés helye, látható, hogy honnan ömlik a víz, a lakásunkba, akkor a szerelők megjelenéséig, próbáljuk minimálisra csökkenteni a víz kiáramlását: szigetelőszalaggal, körbetekert rongyokkal, stb. amit otthonunkba találunk, próbáljuk csökkenteni a víz kiáramlását.

 

 

Nem tudja, hogy hol van a főcsap, vagy központi csap ezért még nem sikerült elzárni?

 

Kertes házaknál, közel az utcafronthoz, ahol bevezették ingatlanunk területére az utcai vízvezeték-hálózatot. ott csatlakozik rá, a saját összekötő csövünk (egy földalatti aknában található), ahol a vízóra leolvasás történik.

Itt találhatunk több csapot is: a vízóra után!! van az a főcsap, amit el kell zárnunk. (A vízóra előtti csap, a Vízművek tulajdona, ahhoz semmiképpen ne nyúljunk!)

A főcsapot, egy hosszabb „T” alakú eszközzel lehet elzárni, aminek „V” alakú vége rácsúszik a csapra. Így nem kell lemennünk az aknába sem, hanem fentről ez irányítható.

Emeletes házak esetében, a saját vízóránknál található az a csap, ami  a lakásunkhoz tartozó vízellátást zárhatja el. A főcsap ott is a házon kívül van, viszont ha azt elzárjuk, akkor az összes lakótól elzárjuk a vizet!

 

 

 

Melyek a csőtörés jelei?

A csőtörés látható jelei, azok a vízfoltok, vizesedések, átázott felületek, amelyet bárhol tapasztalhatunk a lakás, belső-, vagy külső felszínein, pincében, kertben. Gyanúra adhat okot továbbá a csapok szokatlan működése is.

Csőtörés jele például:

 • nedvesedés-, vízcseppek-, rosszabb esetben vizesedés, a falakon, plafonon, járófelületeken
 • feltűnően alacsony nyomású vízfolyás csapokban
 • csöpögő csap
 • áll a víz a lakóhelyiségben, pincében
 • megsüllyedt, nedves járda, nedvesség,foltok szokatlan helyeken
 • vizesedés, tócsa a kertben (száraz időszakban is.)
 • szivárgó víz a fűtési rendszerből

A szokásos vízfogyasztás mellett vízszámlánk megemelkedett összege, sajnos szintén biztos jel.

A csőtörést nem minden esetben vesszük észre. Viszont szokatlan jeleket tapasztalhatunk, amelyek mellett, nem mehetünk el tétlenül.

 

Ha valami nem úgy működik, mint régen, ha valami szokatlant érzünk, az azt jelenti, hogy történik is valami a „háttérben”. Ezekre érdemes figyelni, mert lehet, hogy a csőtörés láthatatlan jeleit érzékeljük.

 

Melyek a csőtörés láthatatlan jelei?

 • párásabb levegő, vagy párás levegő,
 • megjelenő penész, penészesedés, a sarkokban, a falon,
 • fura, és szokatlan szag, vagy erősen kellemetlen szagok, csatornabűz
 • éjszaka furcsa hangok, esetleg víz folyása

Ha ezekből bármelyiket tapasztaljuk, hívjunk azonnal vízvezeték szerelőt! Olyan szakembert, aki rendelkezik megfelelő eszközökkel, a csőtörés pontos helyének felderítéséhez.

 

Minket hívhat bármikor! 24 órás ügyeletünknek köszönhetően, azonnal tudunk indulni Budapest kerületeibe, vagy Pest megye összes településére, hétköznap és ünnepnapokon is, non-stop: +36 70 672 0236

 

Hogyan dolgozunk?

A csőtörés elhárításának folyamata:

A kiérkezésünket követően, a csőtörés típusától függően kezdjük el a csőtörés pontos helyének a feltérképezését. Ha megbizonyosodtunk, hogy a főcsap el van zárva, megkeressük a hiba okát, amely lehet nyomócső-, (ilyenkor nyomás mentesítjük, a csőszakaszt), vagy lefolyócső meghibásodás.

A csőtörés elhárítás gyors lehet olyan esetekben, amikor látható a csőből kiömlő víz pontos helye. Amikor viszont nincs látható jele a csőtörésnek, mert vizesedik a fal, vagy elárasztotta a víz a lakást, vagy a kertet, akkor professzionális eszközökre van szükség, a probléma kiderítésére, a csőtörés pontos helyének a megállapítására. Ma már nem opció a teljes lakás és az egész kert feltúrása, a fürdőszoba szétverése, a falak bontása ennek kiderítésére.

 

Milyen eszközöket használunk a vízszivárgás helyének felderítésére bontás nélkül?

 

Hőkamera

A hőkamera,kiváló eszköz több típusú probléma pontos felderítésére, mint például:

 • vízszivárgás oka, csőtörés helye
 • nedves falak oka – beázás, vagy csőtörés
 • fűtésrendszer csöveinek vizsgálata (központi-, vagy padlófűtés

A hőkamerával, bontás nélkül megállapíthatjuk, hogy hol történik a szivárgás pl. a falban, a padlófűtésben stb.

Működése nagyon röviden: a hőkamera a hősugárzást (infra tartományú sugarak) érzékeli (termográfia). A tárgy hőmérséklete egyenesen arányos  , az infravörös sugarak kibocsájtásával. A hőkamerával készített elemzéssel állapítható meg, hogy hol van a szivárgás a falban, a beépített gépészeti berendezésekben, stb.

 

Jelzőgázos csővizsgálat

Bizonyos csőszivárgások pontos helyének a kiderítéséhez, a jelzőgázos csővizsgálat technológia alkalmas. Ilyen esetek például, az ivóvíz rendszer hálózat-, a központi fűtésrendszer-, vagy ismeretlen nyomvonalú rendszerek meghibásodásának felderítése, a szivárgás pontos helyének megállapítása. Ez a fajta vizsgálat ott is sikert hoz, ahol a többi eszköz már nem.

A vizsgálat folyamata röviden: épületgépészeti elemeket feltérképezzük, majd az adott csőszakaszba jelzőgáz vegyületet (iparilag előállított nitrogén (95%) és hidrogén (5%)) juttatunk. A jelzőgáz a csőrendszerben halad a vízzel, amíg a csőtörést eléri. Ott kilép a csőből, és elindul a felszín felé. A talaj fölött mérőműszer segítségével állapítjuk meg a probléma pontos helyét.

 

Elektroakusztikus csőtörés bemérés

Ennél a vizsgálatnál, a kiáramló víz által okozott hangok érzékelésével tudjuk megállapítani a csőtörés pontos helyét. Ehhez egy speciális szenzort használunk, amely fogadja a különböző frekvenciákon bejövő zajokat.

 

Korrelációs vizsgálat

Hasonlóan az előzőhöz, itt is a zaj mérésével állapítjuk meg a csőtörés pontos helyét. Itt ez korrelátor segítségével történik. A kihelyezett rezgésérzékelők felveszik a szivárgás zaját a hidrofon segítségével, ami továbbítja a korrelátor felé, az pedig értékeli, az adatokat és kiszámítja belőle a csőtörés pontos helyét.

A vizsgálatokat követően, a megkapott eredmény alapján döntjük el a következő lépést. Ha a csőtörés olyan helyen történt, amit nem lehet „fájdalom nélkül” elvégezni, sakkor sajnos az adott helyen bontásra kell számítani. Vannak azonban jobb helyzetek is, amelyet bontás nélkül, elvégezhetünk (Push-fit csatlakozó szerelvények).

 

Csőtörés kialakulásának okai

Ha nem történik külső beavatkozás, mint pl. egy rosszul irányzott véletlen fúrás -, akkor a csőtörés, évek alatt végbemenő, hosszú folyamat eredménye lehet. Nézzük végig, a csőtörés kialakulásának okait:

 • Régi, elöregedett a csőrendszer
 • Gyenge minőségű anyagok használata a kiépítéskor
 • Elfagyás
 • Szakmai tévedések
 • Figyelmetlenség és ellenőrzés hiánya

 

Hogyan előzhetjük meg a csőtörést?  

A megelőzés, már a lakásvásárlásnál kezdődhet. Régi-, és új ingatlan esetében is, egy kamerás csővizsgálat vagy csatornavizsgálat teljes képet adhat a csőrendszer állapotáról, az esetleges dugulásokról.

 

A megfelelő „téliesítés”, komoly lépés a csövek élettartamának megóvásában. A kerti csapok, az azt ellátó csőrendszert is érdemes fagyás ellen megóvni. Egy elfagyott csővezeték, megrepedhet, újra használatba vételkor, a nyomás hatására el is törhet. A vízaknában lévő órát, csöveket is érdemes óvni, hiszen az akna mélysége a nagy mínuszoktól nem óvja meg.

Használaton kívül lévő ingatlanok esetében érdemes fotót készíteni az óraállásról, és így ellenőrizni tudjuk, ha szivárgás történik.

Általában legyinteni szoktunk a csöpögő csap láttán. Mi az a pár csepp? Azt a pár csepp mennyiségét, úgy tudjuk ellenőrizni, hogy éjszakára egy mérőedénybe fogjuk fel a „cseppeket”. Utána számolhatjuk, hogy hány óra alatt összegyűlt vízmennyiségért, mennyit fizetünk a hónap végén.

Arról nem is beszélve, hogy a csöpögő csap csőtörés előjele is lehet.

 

Figyelnünk kell a különböző jelekre (hangok éjjel, akár nappal, a víznyomás csökkenésre, kluttyogás a csapból, szagok, stb.) Figyelnünk kell a különböző lefolyók dugulás elhárítására. Ha nekünk nem sikerül a duguláselhárítás házilag,  akkor szakember segítségét kell kérnünk, a későbbi, nagyobb probléma megelőzése érdekében.

 

Mennyibe kerül egy csőtörés elhárítás?  - Csőtörés elhárítás árak

+36706720236

Kapcsolat

Non-stop elérhetőség: +36 70 672 0236

Kérjen ajánlatot

Üzenet sikeresen elküldve. Köszönjük!